donderdag 13 augustus 2009

Athene (1)

Zou het Athene van Sokrates er veel schoner hebben uitgezien dan het huidige Athene? Dat vroeg ik me af toen ik er een paar dagen rondliep. In de onmiddellijke omgeving van de Acropolis en in de Plaka, daar ziet het er redelijk schoon uit.

Bijna overal zie je de lege plastic flesjes die je bij de vele kiosken kunt kopen (en natuurlijk bij de supermarkt). Om over de rest maar te zwijgen: oude kranten, papieren zakjes, plastic tassen, oude kleding, enz. Zou het er schoner hebben uitgezien, toen? Er was immers geen papier en er was geen plastic.
En zou het er gestonken hebben? In het klassieke Athene dus? Op meerdere plaatsen in Piraeus kwam de stank kwam via de rioolputten omhoog. Op een plek bleef die stank maar hangen, vlak bij een mooi opgeruimd parkje.

In de tijd waarover wij spreken heerste in de steden een voor ons moderne mensen nauwelijks voorstelbare stank. De straten stonken naar mest, de binnenplaatsen stonken naar urine, de trappehuizen stonken naar vuns hout en naar rattekeutels, de keukens stonken naar bedorven kool en schapevet, de ongeluchte kamers stonken naar muf stof, de slaapkamers naar vette lakens, naar klamme veren dekbedden en naar de doordingende weeë geur van po’s.

Ik kon het niet nalaten om deze zin uit Het Parfum (1985), die zonderlinge en toch zo prachtige roman van Patrick Süskind te citeren. Hij schrijft niet over de vijfde eeuw voor Christus maar over de achttiende eeuw na Christus en niet over Athene maar over Parijs.

Maar kijk eens wat stank in Athene in Google oplevert: Meer dan vijfhonderd illegalen leven in Athene tussen afval, kopt de blog. Artsen noemen het kraakpand een 'epidemiologische tijdbom'. Extreem-rechts viel dit weekeinde de bewoners aan. De stank die uit het oude, verlaten gerechtsgebouw in het centrum van Athene naar buiten walmt, is verschrikkelijk. Zo'n 500 illegalen hokken hier al maanden samen zonder stromend water, zonder elektriciteit, zonder sanitair. Overal liggen uitwerpselen en afval. Een paar honderd meter verder logeren de toeristen in luxehotels.


Maar de metrostations die ik heb gezien zijn schoon. Net zo schoon als de Acropolis. Dit is Omonia waar ik komend van Piraeus moest overstappen om bij de Acropolis te komen. Fotograferen bleek hier trouwens verboden. Wellicht heeft de bewaking - vaak vrouwen - mijn snelle actie over het hoofd gezien.

Links


Geen opmerkingen:

Een reactie posten