
Grote onzin, meent bioloog Kees Moeliker, als een vrouwtjeseend er geen zin in heeft, is het onmogelijk te paren. Niets is de natuur vreemd, zelfs necrofiele homofilie niet, vertelt de bioloog. Dieren, in dit geval eenden, die paren met dode soort- en sexegenoten. Dat heeft niets met overprikkeling te maken maar met de houding waarin de op sexbeluste woerd een soortgenoot aantreft. Die positie geeft de doorslag. Dit is maar een van de voorbeelden die Moeliker vertelt aan de hand van foto's op het diascherm.
De dieren waren niet zo happig als ze misschien wel had gehoopt: ze zagen er eerder iets bedreigends in dan iets voedzaams. Maar de reacties van de soortgenoten van de kunstenaar mochten er wezen. Kocken heeft het een driehoeksverhouding genoemd: dier, mens, winter.


Tijdens deze expositie kunt u de broodpoppen - Het Breadman Project - nog een keer bewonderen in een klaslokaal dat zich op een idyllische plek bevindt. Buiten staat het vingerhoedskruid in volle bloei, binnen verkeren de breadmen in een verregaande staat van verval. Dat is een mooie tegenstelling.
Op de verklaring van de titel van dit stukje heeft u even moeten wachten. Cloaca kent u wellicht als het Latijnse woord voor riool. Het woord is ook bekend geworden door de gelijknamige film van Willem Sande Bakhuyzen (2003). Het bijvoeglijke naamwoord is hiervan afgeleid. De kus heeft betrekking op de paringsdaad van twee eenden (vogels), in dit geval op een normale paring. De opening van een vrouwtjeseend is multifunctioneel: ze poept, ze paart en ze legt er eieren mee. Cloaca: ingang (zaad) en uitgang (pis, poep, eieren).

http://emilykocken.nl/
http://www.mediamatic.net/download.php?id=83735
http://nl.wikipedia.org/wiki/Cloaca_(anatomie)
http://www.nieuwamsterdam.nl/boekuitgave.aspx?id=1176
Geen opmerkingen:
Een reactie posten