zaterdag 13 juni 2009

Blauwe voeten






Zo zag het trappenhuis van Fernandes er vandaag uit. Van buiten op de stoep leidt een spoor van blauw pigment de bezoeker naar boven, naar zijn afgesloten atelier. De voetafdrukken zelf vormen zijn installatie die hij niet zonder ironie Verspreide Elevatie (Spreading Elevation) heeft genoemd.

Dit is de ontwerptekening voor het affiche van de Open Atelier Route Zuidoost (Amsterdam Zuidoost) in 2006. Het concept is van Manuel Rui Fernandes en Natascha Salij die ook de tekening heeft gemaakt. De voeten zijn van Fernandes. De kleuren zijn beperkt gehouden tot rood en blauw, wit en zwart. Ook dit zijn blote voeten, net als op het affiche van dit jaar.
Zie: Over kunst
(blog 15.05.09).
De voeten van het meest recente affiche zijn geïsoleerd van hun omgeving. Deze voeten niet. Ze staan op een ondergrond van blauwe en rode pigmenten. Dat is niet toevallig want Fernandes houdt zich als kunstenaar bezig met pigmenten en als voetballer heeft hij zich ooit bezig gehouden met het betere voetenwerk. Zijn voeten krijgen daardoor iets vertederends. Ze hebben zijn plaats als kunstenaar bepaald: niet rennen achter een bal in een team van elf spelers maar staan: stilstaan in bad van felgekleurde pigmenten.

Voeten overbruggen afstanden, meestal in meters of kilometers. De voeten van Fernandes overbruggen nu drie jaar. Zijn handen houden de kopie van een tekening vast, een al wat ouder concept.
Link
Rood, Galerie Kruitberg, Amsterdam Zuidoost

Geen opmerkingen:

Een reactie posten