maandag 21 mei 2012


Joanna Quispel tijdens de presentatie van haar boek met portretten, pastels en linosnedes. Deze presentatie vond plaats in de garage naast Galerie Petit. Het idee om een boek samen te stellen is eind vorig jaar gelanceerd door Kris Spinhoven en Wendelien Schönfeld. Aanleiding was het feit dat Quispel dit jaar zestig is geworden. Je kon inschrijven op het boek en een linosnede die Quispel speciaal voor deze gelegenheid heeft gemaakt (keuze uit twee). Bovendien heeft galerie Petit een overzichtstentoonstelling  van haar werk georganiseerd. Deze tentoonstelling is nog te zien tot en met zaterdag 26 mei.

De foto's die ik op zondag 6 mei heb gemaakt zijn bewerkt en wel zodanig dat ze op (strip)tekeningen lijken. Dat leek me in dit geval een mooie verwijzing naar het werk van Joanna Quispel en dan doel ik vooral op haar pasteltekeningen en linosnedes. Ze bewondert het werk van Félix Vallotton. Zelf ben ik weg van zijn houtsnedes. Daar verwijst bovenstaande (bewerkte) foto naar.
Het is een mooi boek geworden - Quispel zelf was vol lof voor de fotografen en de ontwerpers - al moet je het origineel nooit met een reproductie vergelijken want wat vooral de tekeningen zo mooi maakt is de frisheid en directheid waarmee ze zijn gemaakt. Fris omdat de landschappen naar de werkelijkheid zijn getekend en direct omdat Quispel een manier van tekenen heeft ontwikkeld die onmiddellijk reageert op wat ze ziet.

Volledig titel: Joanna Quispel: Portretten, pastels, linosnedes. Met bijdragen van May An Go, Toine Moerbeek en Paul Gorter. De Weideblik, Varik 2012.

Galerie Petit: http://www.galeriepetit.nl/overzicht.htm
Foto's op Picasa (advies: op volledig scherm): https://picasaweb.google.com/roodenzwart/21Mei2012